Willem V noemde zichzelf Willem Batavus. De vader van Willem V was stadhouder Willem IV en de moeder was Anna van Hannover. Willem V was drie jaar oud toen zijn vader was overleden. Hij werd opgevoed door zijn moeder en Douwe Sirtema van Grovestins. Hij was na de dood van Willem IV de echtgenoot van Anna van Hannover. Er wordt gezegd dat Grovestins bijzondere gunsten bij de prinses heeft gehad. Grovestins werd jaren later beschuldigd van alles wat vies of kwalijk was om hem weg te krijgen. Vanaf 1759 Krijgt Anna van Hannover een nieuwe echtgenoot hertog Lodewijk Ernst van Brunswijk- Wolfenbüttel. De prins liep mank en verloor twee tanden ,doordat hij in zijn jeugd van zijn paard was gevallen. Er wordt gezegd dat Willem V een goed geheugen had.
Op 8 mei 1766 wordt Willem V meerderjarig verklaard en wordt stadhouder.
Op 4 oktober 1767 huwde Willem V in Berlijn met Wilhelmina van Pruisen.
de Republiek was sinds december 1780 in oorlog met de Engelsen, vanwege de wens tot vrijhandel en vanwege wapensmokkel naar de opstandige Verenigde Staten kwam er steeds meer kritiek op het functioneren van Willem V. Willem V werd beschuldigd van samenwerken met de vijand zijn neef George III. In 1785 deed Willem Gerrit Dedel raadslid van De Admiraliteit van Amsterdam een voorstel om Willem V als stadhouder af te schaffen. Het was bijna gelukt alleen er ontstond een breuk tussen de aristocraten en democraten. De patriotten in de stad Utrecht gingen op 2 augustus 1786 over tot zelf op democratische wijze benoemen van nieuwe vroedschapsleden met andere woorden zonder de goedkeuring van de stadhouder.
Begin mei 1787 is vanuit Amersfoort een poging gedaan Utrecht te heroveren. Er vielen enkele slachtoffers. De prinses reisde enkele weken later in twee koetsen met zestien paarden naar 's-Gravenhage, maar werd tegengehouden door leden van een exercitiegenootschap uit Gouda. Prinses Wilhelmina moest dus onverrichter zake terugkeren naar Nijmegen. Na beklag bij haar broer, de pas aangetreden koning van Pruisen kwam die zijn zuster te hulp. Een leger van haar broer van 20.000 man viel Nijmegen binnen. De troepen van de Republiek verlieten Utrecht bij de nadering van dit leger . Op 17 september reed de prins onder luide toejuichingen Utrecht binnen. . Hierdoor is prinsjesdag naar deze gebeurtenis vernoemd.
DE BATAAFSE REVOLUTIE
Wanneer de Fransen in de Republiek de macht overnemen, vlucht stadhouder Willem V naar Engeland. De patriotten ontvangen de Fransen met open armen en richten in veel plaatsen vrijheidsbomen op. Dansend om de vrijheidsboom vieren de patriotten de geslaagde revolutie . Zij willen afrekenen met het orangistische verleden, waarin de stadhouder en zijn regentenbestuur het voor het zeggen hadden en vriendjespolitiek de boventoon voerde. De patriotten schreeuwen nu: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Oranjegezinde kranten werden verboden.
Willem V heeft de strijd verloren . De patriotten stellen de eerste Nederlandse grondwet op met gelijke rechten voor iedereen . Stadhouder Willem V keert niet terug naar Gelderland en overleed op een 58 jarige leeftijd in Duitsland (1806). In 1810 wordt Nederland ingelijfd door de grote machtige keizer Napoleon. En wordt dus een onderdeel van Frankrijk. Vriend en vijand weten het zeker Oranje is uitgespeeld op het politieke toneel.
hier zie jij een spotprent die de patriotten over Willem V hadden gemaakt

Maak jouw eigen website met JouwWeb